Conversations: Culture and religion
Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.
|
 |
|
 |
Pregatiti de Sfantul Mihai Eminescu ?
|
Category: Culture and religion |
Talk started by
Gabi |
|
(51 answers) | 4.251 times displayed |
 |
Nici ca se putea, zic eu, tema mai buna pentru categoria "Cultura si religie".
Liga Scriitorilor din Romania a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfant in calendarul ortodox roman.
Potrivit reprezentantilor Ligii, Eminescu merita canonizat din mai multe motive, printre care se numara si faptul ca din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet si aflate la Academia Romana "razbate spiritul national-ortodox". "Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxa, caminarul Gheorghe Eminovici, tatal poetului, provenea dintr-o familie de tarani romani-ortodocsi din nordul Moldovei si Raluca Eminovici, mama poetului, nascută Jurascu, era ortodoxa", se arata in scrisoarea trimisa Patriarhului Daniel.
De asemenea, Liga Scriitorilor din Romania a precizat ca Mihai Eminescu a urmat, intre anii 1858-1860, scoala primara National Hauptschule (Scoala Primara Ortodoxa Orientala) din Cernauti si ca, in poeziile si articolele de presa, in cautari stiintifice si studii filosofice, "Eminescu reaminteste, mereu, de prima imagine vazuta la nasterea sa, un Hristos bland si iubitor, luminat la chip de o lumina de candela".
"Mihai Eminescu a scris multe poezii cu tema religioasa si a introdus in literatura noastra limba literara, care si-a gasit salas si in Biserica Ortodoxa Romana. In intreaga opera a poetului descoperim fibra morala si religioasa a neamului nostru, iar poetul national a devenit simbolul spiritualitatii romanesti in sanul careia se afla ca stalp al romanismului Biserica Ortodoxa Romana", se arata in scrisoarea adresata PF Daniel.
Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Biserica Ortodoxă Română şi-a uniformizat în 2002 procedurile de canonizare. Pentru ca poetul Mihai Eminescu sau oricine altcineva să poată fi proclamat sfânt trebuie îndeplinite mai multe condiţii. Astfel trebuie dovedită "ortodoxia neîndoielnică a credinţei celui cercetat, ortodoxie păstrată până la moarte, în tot timpul vieţii; preaslăvirea lui de către Domnul, cel puţin printr-unul din următoarele daruri sau puteri: puterea de a suferi moartea martirică pentru dreapta credinţă; puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii pentru mărturisirea dreptei credinţe, până la moarte; puterea de a-şi închina viaţa celei mai desăvârşite trăiri morale şi religioase; puterea de a săvârşi minuni în viaţă sau după moarte; puterea de a apăra şi a sluji cu devotament eroic credinţa şi Biserica Ortodoxă."
În paralel, potrivit procedurilor BOR, urmează un întreg proces birocratic, conform Hotărârii 4255/2002:
Orice propunere de canonizare trebuie însuşită de eparhia respectivă şi apoi dată în cercetare, documentare şi examinare unor organe eparhiale şi persoane competente (profesori, cercetători, istorici, canonişti etc.) în perspectiva promovării ei. Eparhia se va îngriji să întocmească în proiect slujbele religioase necesare, un referat sinteză cu motivele şi argumentele care ar putea conduce la luarea unei hotărâri de canonizare, precum şi proiectul Tomos-ului de canonizare. Rezultatele studiilor şi cercetărilor vor fi publicate în presa eparhială şi în alte reviste bisericeşti.
Propunerea de canonizare cu rezultatul cercetărilor va fi înaintată Cancelariei Sfântului Sinod, care, la rândul său, cu aprobarea Prea Fericitului Părinte Patriarh, o va îndruma Sinodului Mitropolitan pentru eventualele completări, amendamente, aviz, însuşirea propunerii de canonizare sau recomandări.
Propunerea însuşită de Sinodul Mitropolitan, cu hotărârea sa asupra întregului dosar vor fi restituite Cancelariei Sfântului Sinod, care, cu aprobarea Prea Fericitului Părinte Patriarh, le va trimite comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinţilor Români pentru studiere, aviz final şi propunere către Sfântul Sinod.
În cazul în care fie Sinodul Mitropolitan, fie Comisia pentru Canonizarea Sfinţilor Români, fie Sfântul Sinod constată că în bună măsura dosarele cu rezultatele studiilor cercetărilor şi propunerilor pentru canonizare trebuie completate, dosarele respective se restituie cu recomandări şi îndrumări eparhiei care a făcut propunerea iniţială pentru îndeplinirea acestora, după care eparhia le înaintează din nou Sinodului Mitropolitan pentru a se urma procedura stabilită mai sus.
"Dacă Sfântul Sinod aprobă propunerea de canonizare, emite Tomos-ul de proclamare a canonizării, fixează data sărbătoririi şi aprobă introducerea ei în calendarul bisericesc. De asemenea, Sfântul Sinod aprobă icoana sfântului, precum şi slujbele religioase în cinstea lui, dispunând introducerea lor în cărţile de cult".
Cred ca initiativa isi are radacinile in canonizarea lui Stefan Cel Mare (si Sfant, mai nou) din 1992.
Ce credeti despre posibilitatea de a-l avea printre sfinti pe Mihai Eminescu ? Ar trebui, poate, sa rescriem si vorba conforma careia "Romanul s-a nascut poet" si sa-i adaugam si "... si sfant", nu ? |
 |
|
 |
 |
|
|
|
|