Parlamentarul german Ulla Jelpke, membru al partidului de stânga Die Linke, a adresat la începutul acestei săptămâni o interpelare guvernului federal prin care a solicitat un punct de vedere oficial referitor la posibila datorie a Germaniei faţă de România reprezentând soldul neachitat de Casa de Compensaţie din Germania către România care, în moneda europeană, ar echivala în prezent cu peste 18 miliarde de euro.
Ministrul de Finanţe german a răspuns interpelării, precizând că România a renunţat la orice pretenţie financiară prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris din 1947, după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest răspuns poate însă să complice şi mai mult situaţia Germaniei, deoarece tratatul de pace prevede că România renunţă la orice pretenţie faţă de Germania, cu excepţia celor rezultate din contracte şi obligaţii contractuale anterioare datei de 1 septembrie 1939, momentul declanşării conflagraţiei mondiale.
Datoria pe care Germania o are faţă de statul român se referă însă la schimbul de mărfuri dintre România şi Germania reglementat prin acordul bilateral bilateral semnat între Banca Naţională a României şi Casa Germană de Compensaţie din Berlin din 1935, consolidat prin Tratatul economic româno-german semnat la 23 martie 1939, adică înainte începerii celui de-Al Doilea Război Mondial.
Portalul German-Foreign-Policy.com a publicat articolul
Datorii neachitate . Articolul vorbeşte de datoriile rămase în urma sistemului de compensare pus la punct de Germania nazistă care a dus la subjugarea economiilor ţărilor din Europa de Sud-Est, inclusiv România, pentru a alimenta maşnăria de război a lui Hitler.
Din toata povestea, cel mai ciudat mi se pare cum o tara ca Romania a putut sa imprumute asa mult o tara ca Germania. Am auzit de multe ori ca Romania anului 1939 era o tara foarta rasarita in Europa acelui an, dar nu-mi inchipuiam chiar asa ceva...
Uite cum te poate scoate istoria din rahat...