Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Economy and Finances


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Nu uitati de panourile solare.

Category: Economy and Finances
Talk started by GabiOffline
(4 answers)2.712 times displayed

Mâine aflăm la ce firme ne vom putea înscrie, în 2009, pentru a ne instala sisteme ecologice de încălzire a locuinţelor. Statul asigură 90% din banii necesari pentru panouri direct către instalatorii agreaţi, care vor fi anunţaţi mâine. Programul „Casa Verde“ va demara pe 5 ianuarie.

Se vor instala numai sisteme complete, formate din colectori (panourile solare propriu-zise), instalaţie de transport pentru agentul termic (ţevi sau cabluri conductoare) şi boiler. Preţul unui astfel de sistem „nu poate fi evaluat dinainte, ci numai după elaborarea unui proiect, pentru că diferă de la casă la casă“, au declarat specialiştii din industria de profil.
Instalatorii sunt convinşi că suma maximă acordată de stat -  respectiv 25.000 de lei, la care se adaugă participaţia solicitantului, de 10% din costul total – este suficientă pentru proiectarea, achiziţionarea şi instalarea echipamentelor. Ei estimează că un astfel de sistem poate costa cel mult 20.000 de lei (pentru o vilă cu etaj, ca exemplu), ceea ce înseamnă că un proprietar va participa cu cel mult 2.000 de lei la finanţarea proiectului, bani care trebuie daţi la început. 

Pe teritoriul României, cele mai intense raze de soare le primeşte Dobrogea, înregistrând un potenţial energetic de peste 1.250 kWh pe metrul pătrat într-un an, fiind de altfel singura zonă cu astfel de rezultate.

Este urmată îndeaproape de Câmpia de Sud, de Subcarpaţi şi de Câmpia de Vest, acestea având în general un potenţial mediu-mare. Ultima clasată este zona Transilvaniei, media radiaţiei fiind de 4.666 MJ/m²/an, adică în jur de 1.000 kWh/mp/an. În zonele montane, potenţialul energetic solar scade, în general, sub 950 kWh/mp/an.

Aveti de gand sa faceti ceva concret pentru a beneficia de acest sistem ? Teoretic, cei care locuiesc la bloc nu pot aplica la acest proiect de unii singuri, în nume propriu, ci trebuie să se constituie într-o asociaţie de proprietari, altfel spus, să fie cu toţii de acord şi să acţioneze ca un singur organism. Dosarul trebuie să conţină, printre altele, hotărârea asociaţiei, cu acordul majorităţii membrilor, care să cuprindă: decizia privind participarea la program, persoana desemnată să reprezinte asociaţia în relaţia cu instalatorul şi decizia privind susţinerea contribuţiei proprii cu indicarea clară a surselor financiare. Însă specialiştii din rândul instalatorilor susţin că programul „Casa Verde“ pentru blocuri va fi mai dificil de realizat, îndeosebi din cauza numărului de apartamente raportat la spaţiul restrâns de pe acoperişuri.

Pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (www.afm.ro) este postat un Ghid al utilizatorului, care conţine toate informaţiile necesare pentru aplicanţii programului „Casa Verde“.

Tags: panouri, solare
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Discutam despre panouri solare, minieoliene, pompe geotermale, pe care statul vrea sa ni le dea...

Marketing sau infantilism ? Reclama imensa BMW Seria 5 deasupra reprezentantei Audi din Hong Kong...
UP
0.1982 / 0.1861 (60)