Cuptoarele cu microunde au efecte asupra produselor alimentare incalzite sau gatite dar si asupra organismului uman care ingera aceste alimente. De cele mai multe ori, efectele sunt nocive. Printre acestea sunt incluse:
- deterioararea unor substante alimentare rezultand agenti implicati in etiologia unor cancere
- reducerea valorii nutritive a alimentelor
- efecte biologice directe ale microundelor.
Scaderi semnificative in continutul nutritiv al alimentelor
Microundele cauzeaza scaderi semnificative in continutul nutritiv al tuturor produselor alimentare studiate. Cele mai importante constatari sunt:
- se pierd vitaminele si mineralele: in fiecare produs testat a scazut biodisponbilitatea urmatorilor nutrienti vitali: vitamina B complex, Vitamina C , E si minerale esentiale.
- se reduce din capacitatea fructelor si legumelor de a regla tranzitul intestinal, prin degradarea de alcaloizi, glucozide, alactozide si nitrilozide din fibrele vegetale.
- se distruge valoarea nutritiva a nucleoproteinelor din carne. In general s-a dovedit dezintegrarea tuturor alimentelor testate
Efectele incalzirii carnii la microunde
Incalzirea carnii in cuptorul cu microunde determina aparitia d-nitrosodietanolaminei, cunoscuta ca agent cauzator al cancerului. Compusii biomoleculari din proteine sunt degradati.
Se creeaza un „ efect de legatura” intre mancarea incalzita sau preparata la cuptorul cu microunde si orice radiatie atmosferica existenta, ceea ce duce la cresterea saturatiei in particule alfa si beta a mancarii respective.
Efectele incalzirii altor alimente la microunde
aptele si cerealele incalzite in cuptor sunt nocive prin hidroliza proteinelor care se gasesc in acestea. Microundele folosite pentru dezghetarea alimentelor congelate altereaza catabolismul glucozidelor si galactozidelor care se afla in aceste alimente.
Efectele asupra organismului uman
1. Tulburari in functionarea sistemului digestiv, prin alterarea substantelor elementare ale alimentelor supuse procesului de incalzire cu microunde.
2. Tulburari si la nivelul sistemului limfatic (datorita modificarilor chimice ale alimentelor), are duc la degenerari in ceea ce priveste capacitatea organismului de a se proteja impotriva aparitiei anumitor celule canceroase.
3. Creste incidenta cancerului de stomac si a celui intestinal, prin substantele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde
4. Distrugere generalizata in celulele din tesuturile periferice.
5. Degenerare gradata ã functiilor digestive si excretorii