Potrivit editiei Adevarul.ro de Salaj: „Pensionat in luna septembrie din magistratura, fostul purtator de cuvant al Tribunalului Salaj nu a reusit sa treaca examenul de intrare in profesia de avocat, sustinut zilele trecute la Cluj Napoca. De altfel, niciunul dintre cei trei salajeni care au dat examenul pentru avocati definitiv nu a reusit sa fie admis, situatia fiind dezastruoasa si la nivel national: din 229 de candidati doar 11 au fost admisi".
Asadar, fostul judecator Balasz Arpad, pana nu demult purtator de cuvant al Tribunalului Salaj, a ratat examenul de intrare in profesia de avocat, organizat in luna octombrie de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor. Balasz s-a pensionat in luna septembrie din magistratura, la capatul a 30 de ani de experienta juridica, lucrand in perioada 1981 – 1993 ca jurisconsult, iar din 1993 pana anul acesta fiind judecator la Tribunalul Salaj. In ciuda indelungatei sale experiente in domeniul juridic, magistratul nu a reusit sa promoveze examenul de intrare in randul avocatilor definitivi, fiind respins cu media 4,05. Cele mai mari probleme le-a avut la proba de drept penal, unde a fost notat cu 2, judecatorul fiind specializat, in activitatea sa de la Tribunalul Salaj, pe litigii de munca.
Contactat de reporterul Adevarul, Balasz Arpad s-a declarat „nemultumit de modul de stabilire a rezultatelor. Am ajuns la concluzia ca avocatii nu au interes ca juristii sa intre in barou. Cred ca se tem de concurenta”, a spus el. Fostul judecator s-a aratat deranjat mai cu seama de faptul ca „avocati fara procese, fara dosare, care nici nu erau nascuti cand unii dintre noi am inceput activitatea juridica, au ajuns sa ne evalueze, fara a avea competenta necesara”. De cealalta parte, avocatul Calin Rusu, presedintele Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA) – Centrul Teritorial Cluj, sustine ca examenul de intrare in profesie a fost organizat conform legilor in vigoare, iar componenta comisiilor de examen a fost aprobata, pe baza propunerilor trimise de la Cluj, de conducerea de la Bucuresti a institutului. Avocatul sustine ca membrii comisiilor au cel putin zece ani de vechime in avocatura si ca varsta lor nu este relevanta atat timp cat ei intrunesc conditia de experienta ceruta de lege. „Sa conteste componenta comisiei, pentru ca se poate contesta si asta. Dar va spun ca toti membrii au fost aprobati de Bucuresti”, a precizat Rusu.
Intrebat daca examenul din acest an a fost mult mai greu decat in anii precedenti, dat fiind faptul ca niciunul dintre cei 22 de aspiranti la titlul de avocat definitiv din Transilvania nu a reusit sa promoveze, Calin Rusu a admis ca aceasta ar putea fi una dintre explicatiile rezultatelor din acest an. „E-adevarat, s-au schimbat foarte multe fata de anul trecut. S-au schimbat procedurile, s-a schimbat regulamentul de examen, dar aceste schimbari au fost anuntate inainte de inscrieri. In plus, pentru prima data, din acest an s-a introdus si testul grila eliminatoriu. Motivul pentru care s-a introdus acest test este faptul ca Uniunea Europeana ne-a cerut sa armonizam examenele de intrare in profesiile juridice. Iar cum la admiterea in Institutul National al Magistraturii exista un astfel de test, la fel si la intrarea in randul notarilor, era firesc sa introducem si noi”, a explicat el. Balasz Arpad a depus duminica, dupa aflarea rezultatelor, contestatie, insa rezultatele nu au fost afisate inca. Calin Rusu ne-a declarat ca nu stie cand vor fi disponibile aceste rezultate, intrucat lucrarile vizate de contestatii au fost inregistrate si trimise la Bucuresti, unde vor fi avizate”.
Sa fie vorba de un "cozonac" din ce in ce mai mic, interesul fiind sa "manance" cat mai putini din el, sau pur sis simplu cam acesta este nivelul de competenta al celor care au lucrat si lucreaza in Justitia Romana ? |