La prima sa participare, România este una dintre câştigătoarele mega-concursului internaţional de inovaţii NoAE (Network of Automotive Excellence), la care au participat 325 de inventatori din 40 de ţări şi care a fost jurizat de reprezentanţi ai celor mai mari companii din industria aerospaţială şi auto: Airbus, Boeing, Lufthansa, Siemens, Audi, Ford, Renault, Porsche, Volkswagen, Opel, Skoda, Bosch etc.
Participanţii au avut la dispoziţie 7 luni pentru a-şi înscrie proiectele, termenul limită fiind data de 31 decembrie 2011. La final, din 173 de inovaţii preselectate (finalizate şi analizate de juriu), 21 au fost declarate câştigătoare.
În România, concursul a fost adus de compania F&F IT Services şi s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Portalul noae.ro a înregistrat 531 de vizitatori unici, fiind înscrişi în competiţie 15 participanţi, care au propus 10 inovaţii.
Ideea care a impresionat juriul aparţine lui Paul Bârsănescu de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi. Ideea este uimitor de simplă şi de ingenioasă, deopotrivă. E vorba de o soluţie de îmbinare a două tehnologii deja existente, care acum lucrează separat – cântărirea la bordul vehiculului pe fiecare punte, respectiv GPS cu înregistrare şi tracker. Inventatorul va reprezenta România la Ceremonia de premiere ce va avea loc la Dusseldorf, Germania, în zilele de 17 şi 18 aprilie 2012.
Invenţia, explicată de autor
Prof.dr.ing Paul Bârsănescu a explicat, pentru Jurnalul Naţional, ce implicaţii practice poate avea ideea sa. „În prezent, camioanele sunt taxate la fel, indiferent de gradul de încărcare. Că circulă gol, sau încărcat la maxim cu o marfă uşoară sau încărcat cu marfă ce cântăreşte mai mult, taxa de drum este aceeaşi. Or, conform unui studiu realizat în Africa de Sud, uzura şoselelor se datorează, în proporţie de 60%, camioanelor supraîncărcate. Sunt sigur că la noi procentajul este chiar mai mare. Un camion care este supraîncărcat cu 10% peste limita maximă admisă, produce o uzură a şoselei mai mare cu 46,4% faţă de acelaşi camion încărcat la greutatea admisă. În absenţa monitorizării, foarte multe camioane circulă supraîncărcate. Soluţia pe care o propunem, eu şi colegii care au cooperat la acest proiect, va permite monitorizarea permanentă a încărcării unui camion. Astfel, se va putea ca impozitarea să se facă, pe fiecare punte, după încărcarea camioanelor grele. Taxarea va putea ţine cont de mai mulţi factori, de distanţa parcursă, de tipul drumurilor pe care s-a circulat”.
Implicaţii
Ideea profesorului Bârsănescu ar putea aduce economii de miliarde de euro fiecărei ţări care va aplica noul sistem de taxare şi monitorizare a camioanelor grele. Conform datelor publicat chiar ieri de Econtext, România a cheltuit 20 de miliarde de euro numai cu întreţinerea drumurilor, în ultimii 14 ani. Dacă socotim că doar jumătate din uzura drumurilor s-a datorat supraîncărcării camioanelor grele, concluzia este simplă: 10 miliarde de euro puteau fi economisiţi cu sistemul de taxare Bârsănescu.
Tehnologia există. Ce mai este necesar? În primul rând, modificarea legislaţiei, pentru schimbarea sistemului de taxare. În al doilea rând, dotarea tuturor camioanelor grele (pe unele deja există) cu această tehnologie, cu cele două componente: 1. sistem de cântărire la bordul vehiculului pe fiecare punte şi 2. GPS cu înregistrare şi tracker. Acestea vor fi, desigur, integrate conform soluţiei propusă de inventatorul român. „Kit-urile respective ar creşte preţul unui camion greu cu aproximativ 5%”, admite Bârsănescu. Dar, este limpede că, pentru transportatorii oneşti, care respectă gradul de încărcare al vehiculelor, investiţia se justifică şi se va recupera rapid, în urma scăderii taxelor de transport.
Mai multe despre concursul NoAE
NoAE a fost întemeiat în 2002 de către personalităţi cunoscute din industria automobilelor, cu participarea Comisiei Europene, fiind o reţea pentru experţi din diferite înterprinderi, cu obiective strategice, organizatorice şi tehnologice. Competiţia internaţională de inovaţii NoAE a ajuns la cea de-a cincea ediţie şi se adresează inventatorilor, cercetătorilor, liber întreprinzătorilor, întreprinderilor şi instituţiilor care pot realiza inovaţii referitoare la patru tematici (secţiuni) propuse.
Inovaţia românească a participat la secţiunea a doua a competiţiei - „Communication & Mobility”. Inovaţia a fost realizată la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi, în cadrul proiectului european FP7 ASSET-ROAD (director pentru partea româna Nicolae Ţăranu, responsabil ştiinţific Paul Bârsănescu) şi a proiectului de cofinanţare de tip PN II 308EU/2009. |