Conversations: Life, as it is
Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.
|
 |
|
 |
Timisoara, Orasul premierelor
|
Category: Life, as it is |
Talk started by
chris-T |
|
(16 answers) | 2.406 times displayed |
 |
Timisoara - orasul cu prima fabrica de bere din Romania
Fabrica de Bere Timișoara este prima fabrică de bere de pe teritoriul României de astăzi, înființată în 1718 în cartierul Fabric din Timișoara. Monopolul fabricii era deținut de 3 evrei din Pressburg, fondatorii ei, iar apa din care se făcea berea provenea din Timiș. Importantă sursa de bere în zonă, fabrica va exporta bere chiar și până în Brazilia. Marca de bere produsă de fabrică se numește Timișoreana.
Fabrica de bere Timișoreana a fost construită în anul 1718 de către prințul Eugeniu de Savoya[1]. Decizia de a înființa fierbătoria de bere a fost dictată de o necessitate și s-a impus din două motive: satisfacerea necesității trupelor austriece și suplinirea carenței de apă potabilă[1].
În anul 1890, un puternic incendiu a afectat grav fabrica de bere din Timișoara, distrugând aproape în totalitate clădirile principale și instalațiile[1]. Distrugerile provocate de incendiu au permis o retehnologizare completă la cele mai înalte standarde ale vremii, fabrica devenind una dintre cele mai moderne unități de producție a berii din sud-estul Europei
Timisoara - primul oras cu tramvai tras de cai
Timişoara este primul oraş din Europa în care a rulat un tramvai tras de cai. Evenimentul se petrecea în secolul XIX, pe 8 iulie 1869 fiind inaugurată prima linie de tramvai pe traseul Cetate (Piaţa Sfântu Gheorghe) - Fabric, Ospătăria Regiunea Engleză. Tramvaiul a fost fabricat la Fabrica de Vagoane din Viena.
Obiectivul turistic expus este fabricat din metal şi lemn, şi are o capacitate de 12 locuri pe scaune şi încă 8 locuri în picioare.
Timisoara - primul oras cu strazi iluminate electric din Europa
Timisoara, unul din cele mai mari orase din Rominia, situat in Vestul tarii, a fost primul oras din Europa care a beneficiat de iluminat stradal electric. Centrala electrica si instalatiile au fost pornite intre 15 si 30 Noiembrie , pentru o perioada de proba. Testele au fost realizate de experti austrieci si maghiari care au concluzionat ca instalatiile erau corespunzatoare din punct de vedere tehnic. Pusa in functiune in Noiembrie 1884, Centrala Electrica de la Timisoara a pus bazele Sistemului Electroenergetic al Rominiei.
Timisoara - primul oras liber de comunism
Pe 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. Zeci de mii de oameni se indreptau spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile, iar in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.
Protestatarii au ocupat Piata Operei (astazi „Piata Victoriei”) si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”. In foaierul Teatrului National din Timisoara o serie de cetateni curajosi vor crea Frontul Democratic Roman, cu un Program politic in care se regaseau cererile celor aflati in Piata.
In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. Majoritatea arestatilor au fost eliberati. In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.
Si alte premieri:
1992 - primele intervenţii chirurgicale laparoscopice în ginecologie şi primele operaţii plastice mamare cu proteza (colaborare cu Clinica de Ginecologie, Heidelberg);
1993 - prima histerectomie totală pe cale laparoscopică (colaborare cu Clinica din Kiel);
1995 - realizarea fertilizării in vitro şi a embriotransferului uman în România; înfiinţarea primului Centru de Laparoscopie, Chirurgie laparoscopica şi Fertilizare in vitro, Timisoara;
1996 - naşterea primului copil conceput in vitro, în România şi realizarea primului copil prin embriotransfer la mama purtătoare, realizată de echipa profesorului Ioan Munteanu;
2000 – primul oraş din România cu o strategie de dezvoltare economico – socială, elaborată de Primăria Timişoara;
2001 – prima reţea de infochioşcuri din România, realizată de primăria Timişoara;
2001 – prima operaţie pe inimă, cu laser, din România;
2001 – primul proiect social de implicare a comunităţi în rezolvarea problemelor sociale – Casa Faenza, centru – pilot pentru copiii cu sindrom autist, realizat în parteneriat de către Primăria Municipiului Timişoara şi Primăria din Faenza;
2001 – organizarea primei audieri publice în România, de către Consiliul Local Timişoara;
2002 – introducerea în premieră naţională a sistemului de plată a taxelor şi impozitelor prin Internet.
2002 – organizarea primului triatlon standard internaţional, din România, de către Atletic Club Maraton;
2002 – primul ziar („Monitorul Primăriei”) editat de o primărie şi difuzat gratuit populaţiei;
2003 - introducerea noului sistem de semaforizare, („unda verde”);
2003 – amenajarea primului parc de sculptură, din România, situat la intersecţia străzii Mureş şi Calea Martirilor;
2003 – transmiterea în premieră naţională a şedinţelor de Consiliu Local prin Internet;
2003 – primul transplant de celule stem hematopoietice, în vederea regenerarea muşchiului cardiac la un pacient cu infarct miocardic întins (prima din Europa de Est, echipa prof. dr. Ştefan I. Drăgulescu)
|
 |
|
 |
 |
|
|
|
|