Vrei sa traiesti mai mult? Secretul este sa ai mai multe sotii, dezvaluie un nou studiu al Universitatii Sheffield din Marea Britanie.
Virpi Lummaa, profesoară de ecologie, a descoperit că bărbaţii în vârstă de peste 60 de ani, din 140 de ţări, unde poligamia se practică „la diverse niveluri“, trăiesc în medie cu 12% mai mult decât cei din 49 de state preponderent monogame. Împreună cu un alt cercetător, Andy Russell, Lummaa a explicat că studiul nu pledeaza pentru poligamie, ci urmareste mai degraba rezolvarea unui puzzle al biologiei umane: de ce barbatii traiesc asa de mult?
Cei doi au ajuns la concluzia că, la poligami, longevitatea se datorează atât fertilităţii la vârste avansate, cât şi îngrijirilor date de mai multe soţii. În culturile monogame, bărbaţii longevivi îndeobşte rămân văduvi, nu mai au cu cine produce urmaşi la vârste avansate şi nici pe cineva care să-i îngrijească.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatorii au comparat conditiile de viata ale barbatilor poligami cu cele ale barbatilor monogami.
In cadrul acestui studiu, cercetatorii au folosit datele furnizate de World Health Organization, luand in considerare si factorul socio-economic, foarte important in ceea ce priveste stabilirea nivelului de trai.
Concluzia a fost ca longevitatea masculina se afla intr-o stransa corelatie cu cea feminina. Daca supravietuirea femeii este explicatia longevitatii barbatului, atunci atat barbatii monogami cat si cei poligami ar avea cam aceiasi durata de viata. Insa, se pare ca cei poligami, avand mai multe sotii, au si mai multi copii. Acestia pot deveni parinti chiar si la varste care pentru majoritatea barbatilor monogami sunt destul de inaintate.
Spre deosebire de femei, barbatii sunt fertili si la varsta a treia, iar posibilitatea de a procrea in continuare face ca acestia sa isi metina forma fizica mai bine decat cei monogami, deoarece sunt in continuare responsabili de hranirea si intretinerea familiei.
Sursa: New Scientist
Avand in vedere cele de mai sus si tinand cont de faptul ca "Cea mai comuna forma de poligamie este poliginia, in care un barbat poate avea mai multe neveste, iar cea mai rara forma (exista in Tibet), este poliandria: cand o femeie poate avea mai multi soti.
POLIGAMIA s.f.
- Formă de căsătorie apărută o dată cu sclavia patriarhală, întâlnită şi astăzi la unele popoare de religie mahomedană, în care un bărbat are dreptul să se căsătorească în acelaşi timp cu mai multe femei; situaţie în care se găseşte un poligam.
- Infracţiune comisă de bărbatul căsătorit în acelaşi timp cu mai multe femei.
POLIANDRIA s.f.
- Formă istorică de organizare a familiei (întâlnită astăzi numai la unele triburi primitive) în care o femeie poate să se căsătorească în acelaşi timp cu mai mulţi bărbaţi " , oare intrebarea urmatoare are sens?