Cine nu poate ori nu vrea să achite o amendă contravenţională ar putea fi obligat, în cazul în care este apt fizic şi psihic, să presteze un număr de ore de muncă în folosul comunităţii. Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă care oferă judecătorului alternativa comutării unei amenzi neachitate în termenul legal prevăzut în efectuarea de munci sociale, fără acordul expres al contravenientului. Pentru a nu fi considerat muncă forţată, efortul cerut vinovatului nu va depăşi 50 de ore, în cazul adulţilor, respectiv 25 de ore, în cazul minorilor între 16 şi 18 ani. De asemenea, numărul maxim de ore de muncă prestate într-o zi va fi de 4. Iniţiatorul legii, senatorul György Frunda, a precizat că măsura în cauză îi vizează în special pe cerşetori, prostituate şi şoferii contravenienţi, ea impunându-se, întrucât, dacă cineva nu vrea să plătească o amendă sau invocă lipsa de resurse financiare, statul nu îi poate face, momentan, absolut nimic: „Nu este o muncă forţată, este o muncă comunitară, socială, de ruşine. Corecţia va consta în măturat, spălat, făcut curat, săpat şanţuri. Doamna prostituată, de pildă, se va gândi, când va fi pusă să măture în faţa primăriei, dacă va continua această nobilă muncă”. Senatorii au fost încântaţi de pledoaria susţinută de Frunda în plen, astfel că au adoptat cu 58 de voturi pentru şi 1 împotrivă proiectul de lege, acesta urmând a fi dezbătut şi de Camera Deputaţilor. Ba chiar pesedistul Ioan Chelaru a adăugat că „uneori, 50 de ore de muncă este foarte puţin pentru anumiţi oameni”.
Intrebari:
1. Aveti amenzi neplatite ?
2. Ce munci in folosul comunitatii ati fi dispusi sa efectuati ?
3. Ce munci in folosul comunitatii nu ati face sub nicio forma ?
4. Ce parere aveti despre aceasta initiativa, avand in vedere faptul ca o luna de detentie a unui delicvent costa statul roman peste 1800 lei ?
5. Credeti ca rusinea de a fi vazuti in salopeta cu insemnele muncii in folosul societatii v-ar stimula sa platiti amenzile ?