Avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, Elod Kincses, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ca Tribunalul Mures a admis acţiunea si cererea de intervenţie formulata de Tokes si a anulat Hotararea Consiliului Local Targu Mures de ridicare a unei statui a generalului stefan Gusa pe Bulevardul Cetaţii.
Avocatul a precizat ca decizia instanţei poate fi atacata cu recurs, insa nu crede ca reprezentanţii CL Tg. Mures ar indrazni sa promoveze aceasta cale de atac deoarece 'ar fi o bataie de joc la adresa memoriei Revoluţiei Romane'.
'Am dovedit ca fostul general Gusa este vinovat de masacrul de la Timisoara si de lupta fraticida de la Otopeni in care au murit zeci de tineri(...) Armata a tras in populaţie si ulterior a trecut de partea poporului', a spus avocatul.
Kincses a aratat ca stefan Gusa a scapat de condamnare pentru ca a murit, iar morţii niciodata nu sunt trimisi in judecata si condamnaţi, iar hotararea CL Targu Mures de ridicare a unui bust este o 'decizie eronata, revoltatoare, lipsita de suport politic si etic'.
'Oricine primeste aceasta favoare, de a avea statuie, trebuie sa fie un om cu merite deosebite, care sa reziste cenzurii istorice', a spus Kincses, fost vicepresedinte al Frontului Salvarii Naţionale Mures in 1990.
Hotararea CL Targu Mures referitoare la statuia generalului Gusa a fost luata in unanimitate, consilierii UDMR s-au razgandit si au cerut revocarea acesteia. Propunerea UDMR de revocarea a hotararii nu a avut numarul suficient de voturi si a ramas in vigoare.
Generalul stefan Gusa a indeplinit funcţia de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane in perioada 1986-1989 si a facut parte din echipa de generali care se aflau la Timisoara in perioada in care a avut loc represiunea din 17-20 decembrie 1989. In rechizitoriul Parchetului Militar, prin care au fost trimisi in judecata generalii Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chiţac, in anul 1997, s-a constatat si vinovaţia generalului Gusa, insa acesta a decedat intre timp. |