Schimbare importantă în legislaţia muncii la nivel european: săptămâna de lucru creşte de la 40 la 48 de ore. Pentru români, situaţia ar fi similară cu cea de pe vremea lui Ceauşescu, când weekendul începea sâmbăta după-amiază. De 20 de ani, în România se lucrează oficial doar 40 de ore pe săptămână, de luni până vineri. Teoretic, fiecare oră muncită în plus se plăteşte suplimentar salariului de bază, or, modificarea votată în Parlamentul European permite angajatorilor să crească programul de lucru cu 8 ore fără a opera şi o creştere salarială.
La nivel european, pe fondul crizei, disputa privind numărul orelor de lucru pe săptămână este foarte aprinsă. Un grup de ţări condus de Marea Britanie (aici se regăsesc Germania, Polonia, Slovacia, Estonia, Malta) consideră că, în condiţii speciale, ar trebui să se lucreze până la 60 sau 65 de ore pe săptămână. Un alt grup, având în frunte Franţa, susţine că limitarea la 48 de ore este suficientă. În acest moment, doar 13 din cele 27 de state europene au trecut la săptămâna de 48 de ore.
Opinie separată face Ungaria, care a propus Consiliului European reducerea săptămânii de lucru pentru bugetari la numai 32 de ore, adică la patru zile lucrătoare. Măsura ar viza reducerea cheltuielilor salariale, fiind văzută ca o soluţie anticriză, considerându-se că, altfel, bugetarii nu ar accepta disponibilizările.
România are un termen de trei ani pentru a adopta noua lege europeană. Actualul guvern va amâna momentul unei decizii pentru că întâmpină oricum presiuni sociale enorme din cauza adâncirii crizei economice.