Conversations: Regional
Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.
|
 |
|
 |
Hai sa citim ce-a mai "hotarat" Consiliul General al Bucurestiului
|
Category: Regional |
Talk started by
Gabi |
|
(32 answers) | 7.876 times displayed |
 |
Dupa ce ca ieri si astazi a trebuit sa suportam imbecilitatea crasa a programarii unor simulari de parada militara care au paralizat si vor paraliza nordul capitalei, aflam ca ieri Consiliul General (adica niste fripturisti alesi pe liste de partid pe care ii poti incadra lejer in categoria descrisa astazi la poza zilei) s-a gandit sa mai dea niste "hotarari" ca sa ne fie bine. Unele chestii sunt de-a dreptul amuzante, gen lupta contra poluarii prin plantarea de iarba printre dalele din parcari. Sau parcatul masinii prin supermarket. Unele chestii par chiar abuzive, gen parcarea gratuita la supermarket, noaptea, sau amendarea proprietarilor de terenuri care nu au spatii verzi amenajate.
Pe prima banda a strazilor cu doua benzi pe sens nu vor mai putea stationa masinile, iar terenurile neconstruite vor trebui transformate de proprietari in spatii verzi, potrivit unei hotarari a Consiliului General.
De la anul, prima banda a strazilor din Bucuresti va fi destinata exclusiv autoturismelor cu trei sau mai multi pasageri, vehiculelor RATB si masinilor de interventie (salvare, politie, pompieri), conform Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti aprobat, marti, de consilierii generali ai Capitalei. Potrivit hotararii, se 'interzice stationarea oricarui vehicul, intre orele 8.00 si 20.00, pe banda intai a soselelor cu doua benzi, iar pe timp de noapte parcarile hipermarketurilor se vor transforma in parcari de resedinta gratuite pentru riverani'.
In acelasi program, o alta masura pentru cresterea calitatii aerului in Capitala se refera la parcari, care ar urma sa aiba 'dale inierbate'. Altfel spus, intre dale va trebui sa fie un spatiu care sa permita cresterea ierbii. Acelasi program propune si cresterea tarifelor pentru parcarea in zonele centrale. Programul incurajeaza si mersul pe bicicleta, astfel ca fiecare institutie publica si privata va fi obligata, pana la sfarsitul anului 2012, sa amenajeze parcari pentru biciclete. Obligatia este valabila si pentru cei care cer autorizatie de constructie.
In plus, 'proprietarii de terenuri care nu construiesc ceva pe suprafata detinuta in termen de un an de la dobandirea acesteia vor fi obligati sa amenajeze spatii verzi pe terenul detinut, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi. Pe de alta parte, cei care construiesc vor fi obligati sa faca spatii verzi si sa planteze arbori pe 30% din suprafata parcelei detinute', se mai precizeaza in hotararea de consiliu.
In urmatorii ani, programul mai prevede restrictii de viteza si norme privind salubrizarea. Astfel, soferii nu vor avea voie sa circule cu mai mult de 30 de kilometri la ora pe strazile secundare din Capitala si in apropierea scolilor. Programul integrat de gestionare a calitatii aerului in Capitala mai prevede si facilitati la impozitare pentru cladirile care au amenajate terase verzi.
In scopul diminuarii poluarii din timpul zilei, programul sugereaza ca operatiunile de salubrizare stradala (maturare - aspirare - stropire) sa se faca in intervalul orar 7.00 - 20.00, iar colectarea deseurilor sa aiba loc noaptea, intre orele 20.00 si 7.00.
Este prinsa si finalizarea proiectului 'Life air aware', ceea ce va insemna implementarea unui sistem de prognoza si avertizare in caz de poluare, astfel incat autoritatile sa poata reactiona unitar in asemenea cazuri. Costurile estimate in acest scop nu vor depasi 100.000 de euro.
Programul integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti a fost realizat, in perioada iulie 2007 - iulie 2008, de o comisie tehnica din care au facut parte specialisti din Primaria Capitalei, primariile de sector, autoritatile sanitare si de protectie a mediului, Registrul Auto Roman, Oficiul de Cadastru, Politia Rutiera si Geodezie si Administratia Nationala de Meteorologie. 'Acest program va fi aplicat in totalitate in cinci ani.
De la anul se vor aplica primele masuri, culoarul unic, inierbarea terenurilor virane si a 30% din cele construite si transformarea parcarilor hipermarketurilor peste noapte in parcari de resedinta', a declarat Adrian Catrina, seful Agentiei de Protectie a Mediului Bucuresti. Potrivit acestuia, echipe mixte formate din reprezentanti ai Politiei si ai Garzii de Mediu vor verifica periodic daca aceste reglementari vor fi respectate. Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, a declarat, insa, ca nu stie de vreo colaborare pana acum intre institutia sa si Primaria Capitalei pentru masurile noi din program privind traficul.
|
 |
|
|
|
|
|