Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: School, High School, Faculty


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

A noua picătură (the Pitch Drop Experiment)

Category: School, High School, Faculty
Talk started by GabiOffline
(8 answers)3.080 times displayed
Început în 1927, când australianul Thomas Parnell a umplut o pâlnie de sticlă cu smoală, cel mai longeviv experiment ştiinţific din lume va mai dura cel puţin 100 de ani. În 1927, un profesor la Universitatea australiană Queensland, Thomas Parnell, şi-a propus să le demonstreze studenţilor că smoala, o substanţă care poate fi zdrobită cu ciocanul, este de fapt un lichid extrem de vâscos (oamenii de ştiinţă spun că are o vâscozitate de 2.300 de miliarde de ori mai mare decât apa). Ea curge chiar şi la o temperatură de sub 30 de grade, însă foarte încet.

Sursa articol : http://www.2012en.ro/2012/01/experiment-stiintific-intins-pe-200-de-ani/ | Magazin Cultural Ştiinţific

Început în 1927, când australianul Thomas Parnell a umplut o pâlnie de sticlă cu smoală si si-a propus sa vada in cat timp aceasta va curge toata, cel mai longeviv experiment ştiinţific din lume (apare astfel si in Guiness Book of Records - the Pitch Drop Experiment) va mai dura cel puţin 100 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Queensland se aşteaptă ca cea de-a noua picătură de smoală să cadă în acest an, 2013.

În 1927, un profesor la Universitatea australiană Queensland, Thomas Parnell, şi-a propus să le demonstreze studenţilor că smoala, o substanţă care poate fi zdrobită cu ciocanul, este de fapt un lichid extrem de vâscos (oamenii de ştiinţă spun că are o vâscozitate de 100 de miliarde de ori mai mare decât apa). Ea curge chiar şi la o temperatură de sub 30 de grade, însă foarte încet. Extrem de încet, chiar :)

Parnell a topit nişte smoală, a turnat-o într-o pâlnie şi a lăsat-o să se răcească. A aşezat apoi pâlnia deasupra unui pahar de laborator. Prima picătură de smoală a căzut după opt ani. După încă nouă ani, o a doua picătură a auns în paharul de laborator. Thomas Parnell n-a mai apucat cea de-a treia picătură (1954), murind în 1948.

După moartea sa, instalaţia sa experimentală a fost depozitată într-un dulap, fiind redescoperită abia în 1961. În prezent, experimentul este transmis live pe internet, cu ajutorul unei camere web. Cercetătorii de la Universitatea Queensland se aşteaptă ca cea de-a noua picătură de smoală să cadă în 2013. Vor mai dura peste 100 de ani până ce toată smoala din pâlnie se va scurge în paharul de laborator.

Puteti urmari live experimentul, aici.

 

 

 

Tags: picatura, smoala, experiment
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
UP
0.4825 / 0.1158 (68)