Astazi este Dragobetele... Sarbatoarea din ce in ce mai uitata... Si inlocuita din ce in ce mai mult cu sarbatoarea catolica a Sf. Valentin. In mediul rural, in special, traditia straveche, riturile vechilor traci raman inca vii. Romanul de aici isi mai aduce inca aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor, care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate de sarbatoare si porneau cu voie buna inspre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste.
Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana inspre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat, si nu unul oarecare, ci acela care le indragea. De isi prindea aleasa, acesta ii fura o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala "Dragobetele saruta fetele!", mult indragita de fetele nerabdatoare, ce purtau in suflet speranta primirii a cat mai multor sarutari, ce erau menite sa le aduca acestora dragoste pe deplin in viitor. Un alt obicei al fetelor era de a strange omatul netopit, apa de ploaie sau de izvor, pe care o considerau ca avand efecte magice asupra lor atunci cand o foloseau, intrucat deveneau mai frumoase si mai dragastoase.
Este normal atunci ca, pe fundalul vocii lui Leonard Cohen, sa vorbim despre dragoste si, mai exact, despre, poate, momentul ei culminant, cererea in casatorie.
De esti casatorit, de nu esti, de iubesti si vrei sa te casatoresti, de ai sau n-ai, toata lumea a visat sau viseaza la acest moment. Asadar: daca esti o persoana casatorita, spune cum ai fost ceruta sau cum ai cerut. De nu esti, spune cum ai vrea sa fie. Cum ai cere, sau cum visezi sa fii ceruta... sau cerut...