Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: Economie si finante


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Mari companii sunt înștiințate de ANAF că au pierdut, ”din oficiu”, codul de TVA

Categorie: Economie si finante
Discuţie iniţiată de GabiOffline
(0 răspunsuri)4.674 afişări

Primele efecte ale obligației instituite prin noul Cod Fiscal de înregistrare în scopuri de TVA asupra companiilor din România au început să se facă simțite de vineri, 1 aprilie, când Fiscul a început să trimită companiilor anularea ”din oficiu” a codului de plătitor de TVA.

Nu e vorba de rău platnici sau de companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi.

În baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajați, cu cazier fiscal curat și taxele achitate la zi, au primit deja înștiințări că nu demonstreză intenția sau capacitatea ”de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.

Surse din Ministerul de Finanțe afirmă că instituția primește în acest moment un lung șir de sesizări legate de activitatea ANAF și de operațiunea declanșată de entitățile regionale ale Fiscului. Printre victimele care s-au trezit peste noate cu codul de TVA anulat ”din oficiu” (cum scrie în adresele trimise de ANAF) se numără inclusiv mari grupuri de companii – printre care se numără un mare distribuitor de distribuție cu acoperire națională.

Problema a ajuns și la Ministerul Economiei, acolo unde, de asemenea, au sosit luni dimineață semnale de alarmă din mediul de afaceri – efectul fiind devastator pentru companii.

Grupul de lucru constituit luni, 4 aprilie,  la Ministerul de Finanțe a cerut ANAF să prezinte în termen de 2 zile o analiză a situației generate de implementarea ordinului emis de fostul președinte al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, care a produs consecința retragerii ”din oficiu” a certificatului de plătitor de TVA pentru anumite companii care se aflau în deplină legalitate.

Din informațiile preliminare, peste 50 de firme anunțaseră până luni la prânz că sunt în situația de a nu mai putea emite sau deconta facturi cu TVA. Dintre acestea, numai 12 au fost încadrate la categoria risc fiscal crescut, restul putând fi considerate ”victime colaterale” ale softului de analiză realizat de specialiști din cadrul Fiscului.

Software-ul, criteriile de analiză și secretul ”celor 4”

Criteriile de analiză a dosarului trimis de companii pentru înregistrarea în scopuri de TVA, care are ca document central formularul 088, au fost stabilite prin ordin al fostului președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și nu au fost avizate de Ministerul de Finanțe.

Cum operațiunea de verificare a sutelor de mii de declarații care urmau depuse de firme era imposibil de realizat în timp util de funcționarii Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu a dispus realizarea unui software care să preia această sarcină de verificare.

Se pare că softul a fost realizat la nivel central de către programatorii ANAF și a fost trimis regionalelor pentru a-l implementa.

Criteriile de evaluare în baza cărora a fost realizat acest software de analiză sunt clasificate ”Secret de serviciu” și numai 4 persoane au cunoscut ”punctajul” de analiză: fostul președinte Gelu Ștefan Diaconu, fostul vicepreședinte Mihai Gogoncea, unul dintre directorii economici ai ANAF și programatorul care a lucrat aplicatia software.

Motivatia anulării, ”din oficiu”, a înregistrării în scopuri de TVA este de cele mai multe ori bazată pe Art. 316 alin 9 din Codul Fiscal:

În aplicarea prevederilor alin. (8), prin ordin al președintelui A.N.A.F., se stabilesc criterii pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacă persoana impozabilă justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA. Prin excepție de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu vor înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile care nu îndeplinesc criteriile stabilite prin ordin al președintelui A.N.A.F.

Ulterior, în Monitorul Oficial nr. 5 din 5 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 3840/2015 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA.

Surse din Ministerul de Finanțe afirmă că în spatele criteriilor de ordin general stă un ”punctaj” creat de o echipă restrânsă a ANAF, care nu au fost comunicate nici ministerului. Justificarea oficială a secretului: evazioniștii nu trebuie să afle aceste criterii ca să nu poată înșela vigilența Fiscului.

Care este problema aici ? Faptul ca dintr-o eroare (de software, de analiza, etc) o companie care are totul in regula poate fi pusa in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea, o perioada. Cine plateste? Daca se ajunge la procese, va plati contribuabilul, pana la urma, astfel de erori...

 

Mari companii sunt înștiințate de ANAF că au pierdut, ”din oficiu”, codul de TVA
Tags: ANAF, scandal, TVA, companii
Răspunde
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
Discuţii similare:
Mai este stadionul un loc de relaxare ?

Cotă unică de impozitare 20% şi TVA de 24%

Saptamana de lucru de 6 zile ? Sau mai bine de 4 zile ? Sau ramanem la 5 zile ? Cum ar fi sa veniti...

Angajatii societatilor de stat sunt invitati sa fie solidari de bunavoie cu bugetarii

Presa romaneasca, tenisul, romanii si rasismul

Despre Brădet și nu numai

Care-i cea mai ieftina si buna metoda actuala de conectare la Internet ? Explicati.

Clujul da Romaniei, dupa primul ministru, si primul politician batut si cu banii luati

1 milion de lei (+TVA) plateste Primaria Sector 6 pentru 300 de copacei in ghivece

Slovacia vrea retragerea cetateniei slovace celor care o cer pe cea ungara
SUS
0.1018 / 0.0896 (51)