Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: Sporturi


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Alain Prost a lasat Toyota si si-a luat Dacie

Categorie: Sporturi
Discuţie iniţiată de GabiOffline
(22 răspunsuri)2.677 afişări

Alain Prost se va afla la volanul vehiculului de competiţie Dacia Duster.

« Sunt încântat să concurez pe Dacia Duster. Este un vehicul complet nou şi sunt mândru să particip la promovarea acestuia într-un context atât de original cum este Trofeul Andros. Am încredere în capacitatea şi în fiabilitatea vehiculului pentru această cursă, având în vedere colaborarea cu Renault Sport Technologies », a explicat Alain Prost.

Cu ocazia acestui eveniment, Dacia dezvăluie numele şi liniile modelului Duster, cel de-al şaselea model al mărcii.

Trofeul Andros este o competiţie automobilistică atipică, deoarece valorizează eficienţa vehiculelor şi a piloţilor, limitând utilizarea tehnologiilor complexe şi costisitoare.

DACIA PARTICIPĂ PENTRU PRIMA OARĂ LA TROFEUL ANDROS

Dacia va participa la circuitele pe gheaţă din cadrul Trofeului Andros, ediţia 2009-2010, la categoria Silhouette. Fiabilitatea vehiculelor va fi pusă la grea încercare, iar Dacia va avea ocazia să demonstreze că robusteţea este înscrisă în genele sale de marcă. Regulamentul concursului nu permite echiparea vehiculelor din competiţie cu elemente de tehnologie foarte sofisticate sau costisitoare. Astfel, conform regulamentului de concurs, care impune utilizarea un anumit tip de şasiu, de cutii de viteze şi de pneuri, concurenţii vor apela la soluţii simple şi ingenioase, două trăsături care definesc spiritul Dacia.

Ultimul născut al gamei Dacia va primi botezul competiţiei avându-l la volan pe Alain Prost. Dacia îşi propune să creeze astfel un efect de surpriză, prezentând în avanpremieră Dacia Duster, ale cărui linii prefigurează viitorul model 4x4 al mărcii, care va fi comercializat în 2010. Flancurile înalte şi pasajele de roţi profilate indică apartenenţa modelului la universul vehiculelor 4x4. Caroseria vehiculului de competiţie Dacia Duster a fost adaptată exigenţelor concursului: suprafeţele vitrate mari şi poziţia montantului frontal au fost concepute pentru a oferi o bună vizibilitate frontală şi laterală.

Trofeul Andros este recunoscut drept una dintre competiţiile sportive foarte dificile, cu circuite pe gheaţă, a căror stare variază în funcţie de condiţiile meteo. Prin urmare, Alain Prost îşi va putea pune în valoare aptitudinile de pilot profesionist, într-o competiţie care cere îndemânare, rigoare şi precizie.

DACIA DUSTER A FOST PREGĂTIT DE RENAULT SPORT TECHNOLOGIES

Pe lângă talentul piloţilor, maşinile înscrise în competiţiile Trofeului Andros sunt supuse unor pregătiri speciale. În acest sens, vehiculul de competiţie Dacia Duster a beneficiat de întreaga expertiză Renault Sport Technologies în materie de competiţii automobilistice. Sub caroseria din fibră de sticlă se află un şasiu tubular şi un motor V6 3l 24v al Alianţei Renault Nissan. Motorul a fost special pregătit pentru a oferi performanţe maxime în ciuda testelor dure la care va fi supus. Afişând o putere de 350 CP la 7 500 rot/min, motorul oferă un cuplu de 360 Nm la 5 500 rot/min. Cutia de viteze cu 6 trepte permite o schimbare precisă şi rapidă a rapoartelor, chiar şi în timpul virajelor pe gheaţă. Amplasarea motorului în partea posterioară a maşinii are drept scop repartizarea optimă a masei regulamentare de 950 kg. Un centru de greutate localizat cât mai jos conferă stabilitate maximă şi un comportament mai eficient.

Vehiculul de competiţie Dacia Duster este echipat cu suspensii cu două braţe triunghiulare şi amortizoare cu cursă lungă, care îi permit să abordeze terenurile dificile.

Vehiculul este echipat cu diferenţial cu alunecare limitată, indispensabil pentru conducerea în condiţii extreme. Acest dispozitiv, care se regăseşte şi pe alte modele de competiţie sau de serie concepute de Renault Sport Technologies, menţine eficienţa vehiculului indiferent de gradul de aderenţă la sol, de stilul de pilotaj sau de tipul de curbă abordat. În plus, vehiculul de competiţie Dacia Duster este echipat cu un sistem cu 4 roţi directoare, pentru un control complet al traiectoriei. Acest sistem este mecanic, acţionat printr-un mecanism conectat la direcţia faţă, care poate fi ajustat rapid în funcţie de configuraţia circuitului.

FIŞA TEHNICĂ A VEHICULULUI DE COMPETIŢIE DACIA DUSTER

ŞASIU

Tubular, din oţel
Suspensii cu două braţe triunghiulare

MOTOR

VQ 30 al Alianţei Renault Nissan
Dispunere centrală în partea din spate
6 cilindri dispuşi în V
24 de supape
Cilindree (cm³) : 2 987
Alezaj x cursă (mm) : 93 x 73.3
Putere maximă kW CEE (CP): 257 (350)
Regim putere maximă (rot/min) : 7 500
Cuplu maxim Nm CEE : 360
Regim cuplu maxim (rot/min) : 5 500

TRANSMISII

Cutie de viteze secvenţială SADEV cu 6 rapoarte

SISTEM DE FRÂNARE

Frâne faţă (ø în mm - tip) 260 – oţel ventilat
Frâne spate (ø în mm - tip) 265 – oţel

ROŢI

5.5’’ x 16’’ magneziu
Pneuri Continental Racing Contact2

DIMENSIUNI / MASE

Lungime : 4 001 mm
Lăţime : 1 900 mm
Punte faţă/spate : 1 690 mm
Ampatament : 2 500 mm
Greutate : 950 kg
Rezervor carburant (L) 25

MARCA DACIA ÎN FRANŢA

Lansată în Franţa în 2005, marca Dacia a devenit un actor major al pieţei auto franceze în decurs de numai 4 ani. În acest interval, peste 150 000 de vehicule marca Dacia au fost cumpărate de clienţii francezi. Cu o cotă de piaţă de 2,29% la nivelul anului 2009 (sfârşitul lunii octombrie 2009, VP şi VU), Dacia se situează în top 10 al celor mai comercializate mărci în Franţa. Datorită vehiculelor sale robuste, spaţioase şi accesibile, Dacia răstoarnă codurile cu noua abordare pe care o propune clienţilor săi: produse şi servicii complete la preţuri accesibile. Pe piaţa din Franţa, Dacia comercializează în prezent întreaga sa gamă: Sandero, Logan berlină, Logan MCV şi cele două utilitare, Logan VAN şi Logan Pick-Up.

ALAIN PROST

Născut pe 24 februarie 1955 la Lorette (departamentul Loire): 54 de ani
4 Titluri de Campion Mondial de F1 : 1985 (McLaren), 1986 (McLaren), 1989 (McLaren), 1993 (Williams Renault)
Prima victorie : 1981, la volanul unui Renault F1 (RE 30), la Dijon, cu ocazia Marelui Premiu al Franţei la F1.
199 Grand Prix-uri disputate
51 victorii. 41 recorduri, 33 pole positions. 798,5 puncte înregistrate
1997-2001 : Director al echipei F1 Prost Grand Prix

Repere istorice la Trofeul Andros:
- prima cursă : 17-18 ianuarie 2003 la Lans-en-Vercors
- prima victorie : 13 decembrie 2003 (l’Alpe d’Huez, Toyota)
- număr de victorii : 15 (din 7 care 2006/2007)
- cel mai bun sezon : 2006-2007:câştigător

În clasamentul general :
2003-2004 (Toyota) : locul 2
2004-2005 (Toyota) : locul 3
2005-2006 (Toyota) :locul 2
2006-2007 (Toyota) : locul 1
2007-2008 (Toyota) : locul 1
2008-2009 (Toyota) : locul 2

TROFEUL ANDROS

Trofeul Andros a luat fiinţă în 1990. Acest campionat pe gheaţă combină performanţele de viteză cu spectacolul, în cadrul mai multor categorii de probe. Dacia Duster va participa la categoria Silhouette. În funcţie de regulamentul de concurs al fiecărei probe, caroseria vehiculului de competiţie va trebui să se apropie de varianta unui vehicul deja comercializat pe piaţă sau care urmează să fie comercializat. Majoritatea elementelor prezente pe acest vehicul de competiţie sunt stabilite de regulamentul de concurs: şasiu tubular, 4 roţi motoare şi directoare, un motor V6 3l 340 CP, o cutie de viteze cu 6 rapoarte şi pneuri Continental Ice Racing Contact.

Probele

O probă competiţională este compusă din două zile de curse. În prima zi, se fac teste cronometrate (nu se vor acorda puncte), urmate de manşe de calificare. Vehiculele (4 vehicule pentru fiecare cursă) se vor lansa în 4 ture cronometrate. Timpii cumulaţi în cele 4 ture stabilesc câştigătorul manşei. Doar cursa cea mai bună din două se ia lua în calcul. Performanţele obţinute în cadrul acestor manşe vor conduce la formarea unui clasament reprezentând 80% din punctajul final, în funcţie de care se va stabili baremul de plecare în finale. În cea de-a doua zi, ziua finalelor, se vor organiza curse cu 10 maşini în formaţie, pe 10 ture reprezentând 20% din punctajul total.

Programul celor 7 Probe : Proba Val Thorens 5-6 decembrie
Proba Andorre 12-13 decembrie
Proba Alpes d’Huez 18-19 decembrie
Proba Isola 2000 8-9 ianuarie
Proba Lans en Vercors 15-16 ianuarie
Proba Saint Die des Vosges 23-24 ianuarie
Proba Finală Clermont/Superbesse 29-30 ianuarie

Sursa: Automobile Dacia, Str. Uzinei nr 1, Mioveni, jud. Argeş

Răspunde
Răspunsuri
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
SUS
0.1675 / 0.1488 (94)