Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: Sporturi


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Asa este, tov. Ceausescu !

Categorie: Sporturi
Discuţie iniţiată de GabiOffline
(8 răspunsuri)2.508 afişări

Evenimentul zilei publica o stenograma foarte interesanta. Este vorba de stenograma unei şedinţe din august 1983 a CC al PCR, document ce dezvăluie o parte dintre raporturile pe care cuplul dictatorial le avea cu lumea sportivă.

Întâlnirea suprinsă în stenogramă avea loc la câteva zile după Universiada de la Edmonton, Canada, din 1-12 iulie, unde România se clasase pe locul cinci, cu şase medalii de aur, 11 de argint şi zece de bronz. Ceauşescu îi reproşează generalului Marin Dragnea, preşedintele Comitetului Olimpic Român (COR) şi şef al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport (CNEFS) de la acea vreme, că în delegaţia României în Canada au fost incluşi "oameni mulţi", în special tehnicieni, şi tranşează, scurt, ca, pe viitor, sportul românesc să se axeze pe "disciplinele cu oameni puţini".

Calculul "băbesc" al dictatorului privind sportul transpare din spusele sale: la atletism sau gimnastică poţi lua cu oameni puţini multe medalii, trăgea Ceauşescu concluzia. Sporturile de echipă, ca polo sau baschet, erau astfel puse la zid, descrise ca un soi de elemente "neproductive", se sugerează chiar marginalizarea lor. De alături, pe un ton expert, Elena Ceauşescu şi-a încurajat soţul pe tot parcursul şedinţei: "Aşa este! Aşa este".

Nemulţumirile conducătorului iubitor de sport se întindeau de la lungimea săriturii campioanei Anişoara Cuşmir (care, de altfel, obţinuse medalia de aur la această competiţie), până la modificarea unor prevederi ale regulamentului de transfer al fotbaliştilor.

"Ce s-a întâmplat că Cuşmir a sărit aşa de slab la această Universiadă?", îl întreabă astfel Nicolae Ceauşescu pe Marin Dragnea. Fostul general încearcă o explicaţie: "Tovarăşe secretar general, vă raportez – nu cunosc exact ce s-a întâmplat, astă seară sosesc – dar cred că perioada între Edmonton şi Helsinki nu a fost suficientă şi nu a putut fi recuperată să câştige locul I. A fost o durată scurtă, de numai 22 de zile. Cred că asta ar fi o cauză. Ea a avut cele mai bune rezultate, de 7,15, 7,43". "Nu ştiu ce se întâmplă, dar totdeauna, în afară, rezultatele sunt mai slabe", reia, tăios, Ceauşescu. "Nu suntem în stare să păstrăm nivelul care s-a atins la un moment dat, în competiţiile internaţionale. (...) Nu se poate aşa!".

Pe Ceauşescu, dincolo de rezultatele pe care el le considera "slabe", îl nemulţumea că delegaţia română a fost una mare, că mergea şi mult personal nesportiv pe lângă echipe. De aici, până la a sugera, sub aprobările slugarnice ale lui Emil Bobu, fost ministru de Interne, că sporturile pe echipe nu merită prea multă atenţie, a fost doar un pas:

"Nicolae Ceauşescu: (...) Noi am trimis un număr foarte mare de oameni, faţă de alte ţări, şi cu personalul nesportiv mai mare decât cel sportiv; asta după unele informaţii pe care le-am avut.
Elena Ceauşescu:
Aşa este.
Emil Bobu: Este o tendinţă, tovarăşe Ceauşescu, ca să se trimită mult personal nesportiv şi, în acest sens, noi am luat o serie de măsuri.
N.C.: (...) Sigur, e pregătirea normală, de a nu se emoţiona de la o competiţie la alta. (...) Cred că la o serie de discipline – mă refer şi la Universiadă – să nu mai mergem pe echipe mari, cum am mers la baschet, spre exemplu, la polo, cu atâţia oameni. Dacă ducem un număr de înotători mai mare, obţinem mai mult decât am obţine la baschet şi polo. Adică, trebuie să tragem nişte concluzii. Americanii, spre exemplu, au câştigat, cu câţiva oameni, medalii la atletism şi înot. Deci la disciplinele cu oameni mai puţini, nu cu oameni mulţi. (...)

Una este, spre exemplu, competiţiile în cadrul baschetului între echipe, şi alta de a merge la competiţii, cum este Universiada. Nu se poate aşa. Dimpotrivă să punem accentul pe aceste discipline, cu oameni mai puţini.

Văd aici, la gimnastică am luat zece medalii. Sigur, la înot am luat două, dar am fost cu doi sportivi, la atletism am luat şapte medalii. Putem să mergem deci în aceste sectoare, şi nu în acelea cu oameni mulţi".


Dictatorul le reproşează celor prezenţi că tehnicienii din echipele sportive merg la competiţii doar de dragul de a se plimba. Sportul, în opinia sa, trebuia limitat strict la sportivi. "Eu am impresia că prea mulţi vor să se plimbe pe seama echipelor. Trebuie să stabilim nişte norme. Ar fi timpul să revedem, să înlocuim, să punem o foarte strictă ordine în această privinţă, pentru că toţi aceştia care pleacă au început să devină o povară pe capul jucătorilor, nu este un sprijin", arată stenograma. De alături se aude un "Aşa este!", întărit de Emil Bobu.

Momentul a fost unul tensionat. Nicolae Ceauşescu îşi mărturiseşte şi unele suspiciuni legate de raportarea rezultatelor atleţilor români. Din stenogramă reiese că bănuia un "blat" menit să-i ia ochii.

"Oamenii trebuie felicitaţi(...), însă, în general, mergem mult cu o pregătire necorespunzătoare. Oamenii, când merg în competiţii internaţionale, pierd şi nu ştiu ce se întâmplă. Sau rezultatele în ţară nu sunt cele care se spun, care se dau, pentru ca să le dea posibilitatea să plece. Poate sunt nişte date nereale(...), pentru că în competiţii internaţionale nu obţinem aceleaşi rezultate pe care le avem în ţară", se enervează Nicolae Ceauşescu.

DESPRE TRANSFERURI ÎN FOTBAL

"Să terminăm cu sistemul de conrupere a jucătorilor"


Dincolo de discuţia despre rezultatele obţinute la Universiada din 1983, Ceauşescu îl trage la răspundere pe generalul Dragnea despre unele modificări aduse în regulamentul de transfer al fotbaliştilor. Dictatorul tocmai primise o scrisoare în care se făcea referire la asta şi se arată supărat. Transferurile de jucători dintre primele echipe de fotbal din România comunistă ar fi fost, în opinia dictatorului, un sistem "de racolaj", "de conrupere".

"Nu sunteţi puşi să daţi cale liberă anarhiei"

Stenograma consemnează cum Marin Dragnea îi aduce la cunoştinţă dictatorului că a scos unele prevederi din regulamentul de transfer. Nicolae Ceauşescu nu primeşte vestea prea bine şi se arată îngrijorat de o eventuală "anarhie" în fotbal:

"Marin Dragnea: În regulament se prevedea ca echipele care sunt pe locurile I, II, III şi IV şi sunt în competiţii internaţionale europene, să aibă posibilitatea să ia câte un jucător - de la celelalte echipe, fără deslegarea clubului, doar cu consimţământul jucătorului, în schimbul unuia dintre cei 23 de jucători.
Nicolae Ceauşescu: De ce?!
M.D.: Am anulat acum această prevedere.
N.C.: De ce aţi făcut acest lucru?!
M.D.: Am considerat că aceste echipe sunt antrenate în competiţii mari.
N.C.: Regulamentul a fost aprobat, la timpul respectiv, de Secretariatul Comitetului Central.
Elena Ceauşescu: Şi nu se respectă.(...)
N.C.: Trebuie să se respecte regulamentul, aşa cum a fost aprobat, fără niciun fel de modificări. Nu poate să facă UCFS-ul (Uniunea pentru Cultură Fizică şi Sport – n.r.) sau altcineva modificări în regulament. Trebuie să se respecte aşa cum a fost aprobat! (...) Nu sunteţi puşi să încălcaţi normele şi să daţi cale liberă anarhiei şi indisciplinei. Dimpotrivă, trebuie să luăm măsuri serioase să terminăm cu sistemul acesta de racolaj, de conrupere a jucătorilor"

Ceauşescu recomandă apoi luarea unor "măsuri foarte serioase şi să se respecte regulamentele care le avem aprobate". "Am înţeles", încheie generalul Dragnea discuţia consemnată de stenogramă.

Asa este, tov. Ceausescu !
Răspunde
Răspunsuri
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
SUS
0.1108 / 0.0955 (66)