Conversaţii: Stiri si politica
Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.
|
 |
|
 |
Stiati cat da romanul spaga intr-o viata ?
|
Categorie: Stiri si politica |
Discuţie iniţiată de
Gabi |
|
(43 răspunsuri) | 4.672 afişări |
 |
Nu stiati, normal ca nu stiati. N-aveti voi treaba cu spagi si cu de-astea.
In fine... Noi, astialalti, dam 75.000 lei spaga. Adica, daca e sa adunam, vreo 20 de milioane de romani dau spaga 1.500.000.000.000 lei. Adica vreo 357 miliarde de euro ! Din prima clipa in care se naste, cand nici n-a ajuns la sanul mamei, si pana la ultimul drum al vietii, cand prima lopata cu pamant incepe a-l acoperi, romanul e insotit de spaga. E vanat de bacsis, pandit de mita, parazitat de spert. E ca un element inca nedescoperit din compozitia aerului pe care romanii il respira.
Initierea se face de la nastere. Primele 'atentii' merg spre medicul obstetrician, anestezist, asistenta si infirmiera. In total, cel putin 600 de lei, iar daca ai parinti cu buzunarele mari, spertul poate trece de 1.000 de lei. Episodul doi, botezul, alta cheltuiala fara chitanta. E de bun-simt sa dai macar 300 de lei pentru slujba.
Urmeaza consultatiile medicale periodice. La fiecare intalnire cu stetoscopul se da intre 50 si 150 de lei. In total, in 7 ani de consultatii, atentia doctorului costa intre 2.000 si 4.200 de lei.
Odata cu varsta, bugetul pentru spaga creste. Gradinita preferata s-ar putea sa aiba locuri numai daca mama si tata dau, tot fara chitanta, intre 200 si 600 de lei. Si nu e tot, urmeaza o 'investitie' consistenta in cadouri pentru educatoare. Pentru onomastica, sarbatorile de Craciun si de Paste, ziua de nastere sau 8 Martie, te costa 'fondul de cadou', in cei 3 ani, intre 1.800 si 2.500 de lei. Personaj important este si ingrijitoarea, careia ii dai, in 3-4 ani de gradinita, circa 500 de lei.
Incetul cu incetul, de pe bancile scolii, deja omul incepe sa priceapa taina spagii. Se da minimum 400 de lei pentru un loc asigurat intr-o scoala de elita. Cei bogati vor da chiar si 1.200 de lei numai sa-si stie copiii intr-o clasa de top. Apoi, in patru ani de scoala primara, sunt fondul clasei, mai sunt zilele de nastere ale invatatoarei, cadourile de sfarsit de an, de 8 Martie si de Craciun. In patru ani, se aduna intre 2.000 si 4.000 de lei.
Mai sunt meditatiile care incep in Romania de la varste tot mai fragede. Sunt tot bani dati fara chitanta, pentru a suplini pregatirea insuficienta din clasa, dar si lipsa timpului pentru a face lectiile cu copiii. Romana, mate, engleza, asta inseamna 500-600 de lei/luna. Pana la sfarsitul gimnaziului, costul meditatiilor poate ajunge si la 20.000 de lei, bani investiti 'la negru' pentru viitorul copilului. De cand se intra pe dosar la facultate, meditatiile in liceu s-au mai redus asa ca nu le mai luam in calcul.
Apare insa cheltuiala cu Bacalaureatul. Daca stii ca ai invatat si ca nu ai mari probleme, platesti doar 'fondul de protocol' cifrat in prezent la cel putin 200 de lei/elev. Insa nu putini sunt cei care cumpara efectiv nota de trecere la fiecare examen in parte. In acest caz, costurile Bacului pot fi intre 2.000 si 5.000 de lei.
Incepand din facultate, donatorul devii chiar tu, parintii te lasa sa te descurci, sa plasezi singur plicul, sa deprinzi tehnicile de abordare. Circa 600-800 de lei costa asigurarea locului in camin si se repeta in fiecare an de facultate. Se aduna in total vreo 4.000 de lei, daca includem si masteratul. Ca sa treci un examen cu o 'atentie' la profesor, pretul minim e de 200 de lei. Poti trece si sase examene pe an cu spaga, astfel ca investitia pe cinci ani se duce la 6.000 de lei.
Apoi vin problemele de la maturitate. Calci stramb ca sofer, atunci salvarea permisului auto te costa minimum 100 de lei. Daca intr-o viata intreaga gresesti o data pe an si tot se aduna 30 de spagi care fac, in total, 3.000 de lei.
Chiar si oficierea casatoriei te costa in plus. Dai bani la preot, intre 500 si 1.500 de lei, in functie de marimea portofelului, si chiar obtinerea unei programari mai bune la Starea Civila te poate usura de 200 de lei. Daca n-ai timp si vrei sa termini mai repede analizele medicale, mai platesti 150 de lei.
Daca ai o mica afacere trebuie sa pui bani deoparte pentru a stinge aplombul zecilor de inspectori financiari, de la OPC, DSP, DSV, Sanepid, Fisc etc. Mici comercianti au afirmat ca ii costa lunar intre 500 si 2.000 de lei spagile celor care vin in control. Odata cu varsta vin si problemele de sanatate.
Daca ai parte in viata de doua-trei internari la spital, cu tratamente sau operatii serioase, ajungi la costuri intre 3.000 si 6.000 de lei. Spaga la medici, asistente, infirmiere.
Ciclul spagii se incheie pe la 80 de ani. Mai e nevoie de cel putin 150 de lei pentru preot, 50 pentru dascal, 250 de lei pentru gropari, 20 de lei pentru clopotar si 10 lei de persoana pentru cei 10 care cara podoabele. Ai murit. Esti la doi metri sub pamant. Ai scapat. Nimeni n-o sa-ti mai ceara niciodata o spaga. |
 |
|
 |
 |
|
|
|
|