Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: Viata, asa cum este


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Cernobîl

Categorie: Viata, asa cum este
Discuţie iniţiată de nikkoOffline
(39 răspunsuri)2.048 afişări

26 aprilie 1986. Puţin după miezul nopţii, la ora 1:23, s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume. Explozia reactorului 4, din cadrul Centralei Atomoelectrice Cernobîl, din Ucraina, a devenit sinonim cu o contaminare a trei continente: Europa, Asia şi America de Nord. Costurile acestui accident s-au ridicat la 13 miliarde de dolari.
După explozie, evacuarea populaţiei a început abia după 36 de ore, iar oraşul Pripiat, aflat la numai patru kilometri depărtare de centrală, nu a mai fost locuit, astăzi fiind o mărturie-fantomă a evenimentelor care au avut loc acum 24 de ani. Ancheta a stabilit că incidentul a avut loc în timp ce inginerii centralei efectuau un test pentru optimizarea instalaţiilor.
Incendiul la reactor a fost stins abia după 10 zile, timp în care a fost eliberată în atmosferă o cantitate foarte mare de material radioactiv: izotopi radioactivi de iod, Cesiu-134 şi Cesiu-137, Stronţiu-90 şi Plutoniu-239. Dacă, izotopii de iod au un timp de înjumătăţire de maxim opt zile, iar cel de Cesiu-137 - de 30 de ani, Plutoniu-239 are un timp de înjumătăţire de până la 24.000 de ani.

Astăzi, zona a devenit un punct de atracţie turistică, pentru cei aflaţi în căutarea de senzaţional. Cu un ghid şi cu 1.100 de lire, sejurul de patru zile la hotelul  Kiev Prezident, de patru stele, are inclus în program o vizită la Catedrala Sofia, dar şi o excursie de o zi la Cernobîl.
Ghidul îi aduce pe turişti la 100 de metri depărtare de reactorul 4. O vizită rapidă prin "pădurea roşie", în oraşul Pripiat şi câteva scurte întâlniri cu locuitori, persoane care şi-au asumat riscul de a reveni în regiune. La finalul excursiei, o măsurare rapidă a nivelului de radiaţie pe care fiecare turist îl emite şi o fotografie de grup care să marcheze vizita în locul în care s-a produs cel mai mare accident nuclear.

evz. ro

Aţi vizita Cernobîlul?

Cernobîl
Răspunde
Răspunsuri
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
SUS
0.2477 / 0.1706 (126)