Pare desprins din filmele SF, dar in curand se va transforma in realitate:
Cu o simplă pastilă vom putea şterge amintirile neplăcute. O echipă de cercetători de la universităţile Harvard şi McGill din Montreal testează o pilulă care blochează amintirile, provocănd o formă de amnezie. Psihiatrul ar putea să distrugă asftel procesul biochimic prin care se păstrează aminitirile.
Studiul, publicat in Journal of Psychiatric Research, demonstrează cum propanololul poate distruge amintirile unor persoane care au suferit traume.
Timp de zece zile, oamenii de ştiinţă au tratat 19 persoane care au trecut prin accidente sau violuri. Ei au observat că după administrarea tratamentului, amintirile pacienţilor erau mai estompate şi mai puţin traumatizante. In mod normal, propanololul este indicat pacienţilor cu hipertensiune, dar a fost demonstrat că provoacă probleme de memorie.
O pilula capabila sa stearga amintirile urate, cum ar fi cele de dupa o despartire sau chiar cele indepartate, din timpul scolii, cand colegii te tachinau, ar putea aparea in curand pe piata.
Cercetatorii de la Friedrich Miescher Institute, in Elvetia, au testat o asemenea pastila pe animale. In cazul acestora, dupa administrarea tratamentului, cainilor nu le-a mai fost teama de sunetele asociate cu socurile electrice, de care erau ingroziti anterior.
Pilula actioneaza asupra creierului, in zona care este asociata cu temerile sau amintirile neplacute, relateaza Daily Mail, si ar putea fi de un real ajutor mai ales soldatilor care se intorc de pe front, care adesea sufera de stres post-traumatic, sau persoanelor care sufera de fobii dobandite in urma unor evenimente neplacute de viata.
TOTUSI , unii invoca lipsa de etica a unui asemenea tratament, spunand ca nimeni nu ar trebui lipsit de propriile amintiri, indiferent cat de neplacute ar fi ele.
Scepticii proiectului au spus ca sunt ingrijorati pentru efectele adverse ale medicamentului si raspunsul organismului uman la toti compusii chimici continuti.
Unii oameni de ştiinţă se tem că pastila care provoacă amnezie ar putea fi folosită abuziv, fără să existe traume reale.
Am putea folosi rational acest "medicament" ? Sau ar putea fi unealta celor cu suparari de moment ?
Oare am putea alege ce sa uitam si ce nu?
Unele persoane ar da orice sa-si poata aminti unul sau mai multe lucruri din trecut , uitate , de exemplu , datorita unei lovituri la cap ce a provocat amnezie.
Ce riscuri prezinta pe termen lung acest produs? Doar gandul ca intr-o dimineata te-ai putea trezi ca "nou" , fara nicio amintire , fara sa cunosti pe cineva , sa nu stii cine esti si de ce esti acolo ... iti poate da fiori. Ai deveni un om renascut , singur intr-o lume care te cunoaste dar care este un mister pentru tine , putandu-se naste in tine o obsesie care te-ar macina tot timpul pana ai innebuni: " CINE SUNT???"
Ar fi asta o solutie pentru cei cu deceptii in dragoste si nu s-ar mai ajunge la situatiile cu tineri care ajung sa se sinucida ?
Oarecum , ar fi de mare folos pentru cei cu traume emotionale care nu reusesc sa-si scoata din minte amintiri oribile , presupunand ca exista persoane ce ar dori din tot sufletul sa uite , de exemplu , momentul cand si-au vazut murind o persoana extrem de apropiata ( uneori cu sentiment de vinovatie ca nu au intervenit cand poate se mai putea face ceva ... ) .
(!!!!!!!) Ar fi asta o cale de scapare in fata detectorului de minciuni pentru cei ce au comis fapte penale , chiar crime , acestia primind pe tava posibilitatea de a se infatisa "cu mainile curate" la o audiere despre o crima pe care au comis-o , dar ei .... au uitat-o deja ....... ???
Cine este in stare sa decida daca acest produs este bun din punct de vedere moral pentru o persoana???