România negociază cel de-al optulea împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, după 1990. Suma vehiculată este de 20 de miliarde de euro şi urmează să fie luată de la Comisia Europeană, alte instituţii financiare, printre care şi FMI. Misiunea FMI se va afla la Bucureşti până pe 25 martie, timp în care se vor purta discuţii despre un posibil program al FMI pentru România.
Banii ar fi folosiţi pentru achitarea datoriilor scadente, susţinerea monedei naţionale sau pentru a interveni în cazul în care vreuna dintre băncile din piaţă ar avea probleme. Ar fi, practic, o refinantare a creditelor actuale plus o acumulare de capital.
Pe fondul celor şapte împrumuturi, contractate după 1990, executivul român s-a văzut nevoit să privatizeze companii precum Banca Comercială Română sau Petrom. Pe de altă parte, a fost perioada în care România a fost “disciplinată” tocmai de condiţiile dure ale acordurilor cu instituţia de împrumut. Ultimul acord stand-by cu FMI a fost rupt de cabinetul Tăriceanu, în 2005, pentru că Fondul nu a fost de acord cu majorările salariilor propuse de Guvern, acestea crescând de patru ori într-un singur an.
Asadar, ce parere aveti, ar trebui sau nu Romania sa imprumute cele 20 de miliarde de euro ?