Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între două persoane. Este un sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă ce leagă două ființe umane. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză; loialitate, buna-credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă.
Asta spune wikipedia despre prietenie. Este unul dintre cele mai uzuale sentimente umane. Si totusi, intr-o era in care mijloacele de comunicare sunt din ce in ce mai multe, omul se simte uneori foarte singur.
Caere ste modul traditional prin care fiinta umana isi face prieteni? Viata este definita de doua elemente inseparabile: timpul si spatiul. Timpul nu il putem controla, iar spatiul il putem controla doar relativ. In trecerea noastra prin timp intalnim oameni din acelasi spatiu cu noi cu care ne imprieteni, in general pe baza unor afinitati comune. Cand suntem foarte tineri ne impretenim cu colegii de scoala, de club sportiv, de joaca, ulterior cu colegii de serviciu, cu vecinii, in general persoane cu care impartim acelasi timp si spatiu.
Ei bine, desi emotional omul a ramas la fel de-a lungul secolelor, acest mod de a-si face prieteni s-a schimbat in secolul 21, in sensul in care notiunea de spatiu s-a extins foarte mult. Nici notiunea de timp nu mai este aceeasi, omul secolului 21 trebuind sa-si imparta timpul intre mult mai multe activitati decat acum, sa zicem, 200 de ani. Iar lucrurile s-au tot schimbat in aceasta perioada.
„Oamenii nu mai au timp să cunoască nimica. Ei cumpără de la vânzători lucruri gata făcute. Dar cum nu există vânzători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni”. Asta spunea Saint Exupery cand inca nu exista Internetul.
Fiecare avem prieteni din copilarie. Foarte putini ne mai amintim numele lor, probabil, cat despre o legatura reala, probabil ca asa ceva este o "rara avis". Fiecare dintre noi a trebuit sa se rupa de anumite locuri, ceea ce inseamna intrarea in noi comunitati dar si parasirea (mai mult sau mai putin brutala) a vechilor prieteni. Viata fiecaruia dintre noi in secolul 21 pare a fi una in care pastrarea vechilor prieteni sau gasirea de noi prieteni inseamna un efort substantial. Pe care ne vine destul de greu sa-l mai facem, de multe ori refugiindu-ne in propriile familii, propriile "active", propriile "distractii" singulare (de multe ori).
Secolul 21 ne ofera o comunicare foarte comoda pe Internet. Dar ajuta acest mod de comunicare si pastrarea vechilor prietenii? Sunt prieteniile secolului 21, unele in care oamenii aproape ca nu se mai vad niciodata, desi ajung sa se cunoasca si sa se placa foarte bine, niste prietenii adevarate si care sa-i aline omului dorinta de socializare sau sunt niste prietenii care mai mult aduc frustrare?
Mai aveti prieteni cu care nu corespondati pe Internet? |