Conversaţii: Romania, cu bune si rele
Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.
|
 |
|
 |
România a exportat arme, muniţie, piese, expertiză şi documentaţie tehnică militară în valoare de 123,5 milioane euro în 2010
|
Categorie: Romania, cu bune si rele |
Discuţie iniţiată de
Gabi |
|
(24 răspunsuri) | 6.061 afişări |
 |
Faţă de 2009, statul român a obţinut cu 21% mai mulţi bani din exporturile de armament, ne spune Gandul. Tehnica militară produsă în România a ajuns în toate colţurile lumii, pentru că exporturile au avut destinaţii pe cinci dintre cele şase continente: Africa, cele două Americi, Europa, Asia şi Australia.
84 de companii romania sunt autorizate să deruleze operaţiuni cu produse militare. Dintre acestea, 70 de companii au fost autorizate să desfăşoare operaţiuni de export şi import, 13 companii au fost autorizate să desfăşoare numai operaţiuni de import, iar o companie a fost autorizată să desfăşoare activităţi de intermediere de armament.
Cei mai mari clienţi de armament ai României în 2010:
1. Maroc: 42,5 milioane euro. Repararea şi modernizarea a patru elicoptere militare de transport.
2. SUA: 15 milioane euro. Americanii au importat din România o gamă largă de tehnică militară: 34.018 puşti semiautomate, 18.147 pistoale-mitralieră, 400 de puşti de asalt, 354 de kit-uri de mitralieră uşoară, 110 mitraliere grele, 35 de aruncătoare de grenade antitanc, 26 de mitraliere antiaeriene, 12 aruncătoare de mortiere, 10 lansatoare nedirijate de rachete şi trei mitraliere uşoare. Pe lângă acestea, guvernul american a cumpărat din România muniţie şi componente pentru arme sau piese mici pentru aviaţie.
3. Israel: 11 milioane euro. Guvernul israelian a cumpărat din România lovituri antitanc, componente de rachete aer-aer, lunete pentru arme, sisteme de conducere a focului, echipamente de avertizare, componente pentru vehicule blindate de teren şi pentru aeronave, paraşute, cabluri electrice, software pentru echipamente de testare, documentaţie tehnică pentru management de programe sau echipamente pentru formare de imagini.
4. Suedia: 10,6 milioane euro. După ce în anul precedent exportul de armament cu guvernul de la Stockholm se oprise la modesta sumă de 29.000 de euro, în 2010 situaţia s-a schimbat. Suedia a plătit pentru o navă multifuncţională şi pentru piese de rachetă anti-navă.
5. Irak: 10,5 milioane euro. Guvernul de la Bagdad a cumpărat din România în principal muniţie: cartuşe, trasoare, cartuşe perforante incendiare şi muniţie pentru arme mici.
6. Afganistan: 8,4 milioane euro. România a exportat în această ţară cartuţe pirotehnice şi de calibru mic, 600 de pistoale-mitralieră, 162 de mitraliere şi muniţie aferentă.
7. Chile: 4,6 milioane euro. Trei elicoptere militare de transport vor fi reparate în România, chilienii achiziţionând în plus şi piese de schimb pentru elicoptere.
Alti clienţi de armament ai României în 2010:
Germania: 2,7 milioane euro. România a exportat către Berlin 260 de puşti semiautomate, lunete, paraşute, componente pentru sistem de supraveghere a frontierei şi echipamente de codare.
Elveţia: 2,1 milioane euro. Produsele exportate au fost componente pentru lovituri de aruncător grenade, muniţie pentru aruncător grenade şi componente pentru elicoptere.
Polonia: 1,37 milioane euro. Varşovia a fost interesată de lunete pentru arme şi de un motor de avion.
Cehia: 886.000 euro. Au fost exportate lunete pentru arme, cartuşe pirotehnice, un motor pentru rachetă, componente pentru arme mici şi lovituri cu proiectil reactiv.
Marea Britanie: 861.000 euro. România a exportat aici lunete pentru arme, lovituri antitanc, componente pentru motor de avion, paraşute şi veste antiglonţ.
Franţa: 735.000 euro. Exporturile româneşti către Paris s-au redus la jumătate faţă de 2009, francezii fiind interesaţi doar de 44 de pistoale-mitralieră, lunete pentru arme, veste antiglonţ, componente pentru vehicule blindate, piese de schimb şi componente pentru telecomunicaţii, scaune pentru vehicule blindate, unitate de control electronic şi componente electronice.
Tunuri de aviaţie în Thailanda, mitraliere în Burkina Faso, paraşute în Mauritania
- Azerbaidjan: 2,85 milioane euro (antene, componente de mitralieră de tanc, ţevi de pistol-mitralieră
- Burkina Faso: 1,8 milioane euro (142 pistoale-mitralieră, 12 mitraliere, muniţie, trasoare, rachete pentru aruncător, exploziv cu detonator, lovituri mortiere)
- Emiratele Arabe Unite: 679.000 euro (piese şi modernizări pentru elicoptere)
- India: 2,2 milioane euro (motor de avion nou şi reparaţii, piese pentru avioane)
- Indonezia: 1 milion de euro (piese pentru elicoptere)
- Liban: 448.000 euro (lovituri antitanc, grenade de mână)
- Malawi: 163.000 euro (muniţie de calibru mic)
- Mauritania: 308.000 euro (paraşute)
- Oman: 2,7 milioane euro (reparaţii pentru elicoptere militare de transport, motoare de avion)
- Thailanda: 1,4 milioane euro (11 tunuri de aviaţie, piese şi muniţie pentru acestea)
- Vietnam: 1,27 milioane euro (4 avioane de antrenament).
Cam astea ar fi datele legate de 2010. Dar cifrele pot fi si in continuare in crestere. De exemplu, Fabrica de Arme Cugir a semnat in martie un nou contract de furnizare a armelor de vânătoare produse cu compania Century Arms din SUA. Contractul are o durată de 3 ani şi o valoare care depăşeşte 9 milioane de dolari pe an. În total este vorba despre suma de 27 de milioane de dolari. Administratorul special Radu Roşian afirmă că prin semnarea acestui contract unitatea cugireană va avea de lucru la capacitate maximă până în 2014. |
 |
|
 |
 |
|
|
|
|