In ceea ce el numeste un "videoclip educational" care circula pe Youtube, actorul de comedie Chris Rock ofera sfaturi utile despre ce trebuie sa faci cand esti tras pe dreapta de catre politistii de la circulatie, pentru diverse incalcari ale codului rutier.
"Respecta legea", spune el. "Opreste imediat" si "ramai in masina cu mainile pe volan". In sfarsit, "daca sotia ta este furioasa pe tine, las-o acasa. Nimic nu i-ar placea mai mult decat sa vada ca o incasezi".
Sigur, este vorba de America, veti spune. Dar, pana la urma, nicaieri pe lumea asta nu poate fi altfel: trebuie sa respecti autoritatile. Daca n-o faci, iti cresc sansele pentru o amenda piperata, si chiar mai mult de-atat.
Nu cred ca politistii au in plan sa-ti faca viata grea atunci cand te opresc in trafic. In mod normal, nu vor decat sa respecti regulile de circulatie, si sa nu-ti pui propria viata in pericol, si nici pe a celorlalti.
Uite, eu cred ca rezultatul unei "infruntari" cu un politist de la brigada rutiera depinde mult si de tine. Adica, sunt convins ca daca respecti cateva reguli simple, poti ajunge chiar sa fii iertat:
Prima regula: nu-l contrazice. "De ce m-ati oprit ? N-am facut nimic.". Politistul pune intrebarile, nu tu. Trebuie sa accepti faptul ca trebuie sa te fi "depistat" in trafic incalcand codul rutier in vreun fel. Politistii nu instiga, dar reactioneaza. Situatia poate escalada sau se poate calma in functie de felul cum te comporti tu. A contrazice politistul inseamna a-l numi idiot. Nu face asta. Inseamna sa-i spui ca te-a tras pe dreapta pentru absolut nimic, si cu chestia asta sigur il deranjezi.
A doua reguli: fii cinstit. Nu minti. Politistii sunt antrenati sa detecteze cand cineva incearca sa ii minta, incluzand detectarea privitului in stanga sau a clipitului asociat cu minciuna, si de obicei stiu sa una intrebarile necesare depistarii adevarului. Sa minti politistul poate fi considerat de acesta un atac la inteligenta sa. Mai mult chiar, sa spui adevarul poate sa-ti aduca iertarea. Recunoaste-ti fapta, cinstit, povesteste fara inflorituri cum ai ajuns in acea situatie si in mod sigur nu-ti vei agrava situatia. Ba chiar s-ar putea (desi sansele nu sunt mari) sa fii iertat.
A treia regula: fii calm. Cand ti se face semn sa tragi pe dreapta, fie de o masina de la rutiera fie de un politist aflat in strada, cel mai bine este sa tragi imediat pe dreapta, sa stai in masina, ba chiar daca afara nu-i destula lumina sa aprinzi lumina in interiorul masinii. Nu trebuie sa faci miscari rapide, si in general trebuie sa asculti comenzile politistului. Gandeste-te: tu stii cine este, dar el nu stie mai nimic despre tine, de aceea, chiar daca nu-ti vine sa crezi, ii este putina frica de tine si este prudent.
A patra regula: nu-l ameninta. Cu fiecare an care trece, creste autonomia politistilor in fata posibilelor influente din interiorul sistemului, de aceea sansele sa-l impresionezi amenintandu-l ca stii tu pe nu stiu cine scad de la an la altul. Nu mai suntem in anii '90. Efectul poate fi ca il vei infuria. De fapt, sigur il vei infuria, pentru ca este o amenintare la adresa lui ca persoana. Evita asa ceva.
A cincea regula: nu incerca sa-i dai mita. Iarasi, s-ar putea sa iasa rau. A mitui un politist in Romania este aproape ceva obisnuit, numai ca de la an la an cresc riscurile sa fii filmat, arestat si judecat pentru asa ceva. Si zau ca nu merita, pentru ca este un delict grav.
Sigur, daca voi aveti alta abordare, astept sa ne-o impartasiti si noua, celorlalti.