În fiecare zi 250.000 de români mănâncă doar în restaurantele celor două mari lanţuri de fast-food, McDonalds şi KFC. Ca să vă faceţi o idee, peste 450.000 de bucăţi de aripioare picante au ajuns în stomacul clienţilor în doar două săptămâni de la lansarea lor într-o nouă promoţie. Dacă-i adăugăm şi pe cei care preferă snaksurile, chipsurile ori diferitele tipuri de foetaje congelate, numărul consumatorilor de ceea ce nutriţioniştii denumesc “junk-food” creşte simţitor. În România nu există o estimare a valorii pieţei de fast-food, dar principalii jucători din domeniu raportează cifre de afaceri de milioane de euro. Astfel, liderul pieţei rămâne McDonalds cu o cifră de afaceri de 108 milioane de euro, în 2008, în timp ce KFC a înregistrat, anul trecut, 40,5 milioane de euro.
În acelaşi timp însă, statisticile arată că unul din patru români este obez şi că o cauză a acestei boli o reprezintă alimentaţia nesănătoasă, chiar junk-food. Şefii lanţurilor de restaurante, însă, se jură că produsele vândute sunt “naturale” – sucul de portocale, “proaspete” – carnea de pui şi “nu conţin sare, apă sau aditivi” – carnea de vită din sandviciuri. Nutriţioniştii ţin să-i contrazică, afirmând că acest tip de mâncare furnizează organismului “calorii goale, care provoacă dezechilibru nutritiv”.
Oricât de apetisantă ar părea şi oricât de bine ar mirosi, nutriţioniştii sunt categorici: “mâncarea de tip junk-food sărăceşte organismul de nutrienţii necesari şi în plus are un conţinut caloric ridicat”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentară. Cartofii prăjiţi reprezintă o adevărată bombă calorică, aceştia oferind de 3 – 4 ori mai multe calorii decât cartofii copţi sau fierţi, spune specialistul.
Profesorul Mencinicopschi spune că singurele preparate mai puţin dăunătoare sunt salatele, dar că ele nu trebuie însoţite de o porţie de cartofi sau de o bucată de pui.
Potrivit nutriţionistului, acest tip de hrană nu dăunează dacă recurgem la el cu moderaţie, el recomandând consumul unui preparat o dată pe săptămână. Expertul avertizează că mâncarea junk este principala cauză a supraponderalităţii şi a obezităţii. În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză, arăta o cercetare realizată însă în urmă cu 10 ani.
Datele sunt preluate din ziarul Gandul.
O sa inchei cu ceva ce poate nu v-a spus nimeni: NICIODATA sa nu amestecati CARNEA cu CARTOFII. Explicatia este simpla: cele doua ingrediente sunt diferite iar organismul foloseste intr-un caz o baza pentru digerare iar in celalalt un acid. Cum acidul si baza se anuleaza reciproc, DIGESTIA ESTE FOARTE LENTA. Asadar, mancati carne cu altceva, nu cu cartofi, si mancati cartofi doar cand nu combinati cu carne. De fapt, amestecul acesta este unul dintre motivele pentru care mancarea de la fast-food va face rau.
Inca ceva: priviti cu atentie videoclipul de mai jos... si intrebarea de final: DUPA CATE LUNI CARTOFII PRAJITI NU MAI ARATA LA FEL ?!Poate faceti un experiment si voi si ne tineti la curent... In videoclip i-au aruncat dupa 10 saptamani, si aratau... LA FEL !!!
Pofta buna ! Sper ca nu mancati la vreun fast-food, da ?