Am gasit o stire de curand, care explica motivele pentru care Renault a ales de curand sa extinda "afacerea Dacia" nu in Romania, ci in Maroc, Romania pierzand astfel o investitie Renault de aproape un miliard de euro.
Astfel, presedintele Consiliului de Administratie al Dacia, Jacques Chauvet, intr-o intalnire restransa cu presa, la Salonul Auto de la Geneva, a declarat:
“Uzina de la Pitesti este la capacitate maxima. Sunt doua noi modele care vor intra in productie anul viitor la uzina din Tanger, Maroc. Renault va avea nevoie in curand de o uzina foarte competitiva. Am ales Tanger acum trei ani pentru mai multe avantaje. In primul rand era vorba de un climat politic care ne-a ajutat, costul mainii de lucru si partea logistica. (…) Cand am decis sa facem fabrica in Maroc a fost in primul rand un raspuns la solicitarea Guvernului marocan. Dezvoltarea industriei auto este una dintre prioritatile autoritatatilor. (…) Pozitionarea in apropierea portului si mana de lucru ieftina a facut sa alegem acest sit”.
Sigur, asta nu inseamna ca ceva este rau pentru Pitesti, doar ca, din punctul meu de vedere, mesajul este clar: or fi in Maroc probleme politice potentiale, iar la Pitesti o uzina cu oameni mai bine pregatiti, dar daca sunteti pozitionati prost si nu puteti duce masinile rapid pe vapor, degeaba.
Pacat ca in Romania rolul infrastructurii inca nu este luat in serios. Renault nu e nici prima si nici ultima companie care a strambat putin din nas cand s-a gandit la o extindere in Romania. Avantajele unei extinderi sau noi fabrici se vede acum la Craiova. Din pacate n-avem sosele, n-avem transport feroviar. Ce frumos ar fi ca portul Constanta sa fie conectat cu Dacia, Ford si alte puncte strategice din Romania asa cum se cuvine. Din fabrica ar sari masinile direct pe barca si de acolo in toata lumea...
Si inca ceva: Chauvet a fost intrebat si de ce se prefera mentinerea actualei situatiii de la Pitesti, in care numarul de roboti este mic si multe operatiuni se fac manual. Eu nu consider ca raspunsul presedintelui Chauvet este credibil:
“Nu consider ca este neaparat necesar acest pas. Chiar daca nivelul de automatizare este redus, precum in alte situri de productie de-ale noastre, cum ar fi Turcia, consideram ca performanta economica este foarte ridicata. Am fost candva director la uzina din Turcia si am avut aceeasi dilema. Asta nu inseamna ca nu am investit, dar nu este un scop al nostru sa automatizam totul”, a explicat Chauvet.
Faptul ca Renault nu investeste in roboti la Mioveni poate indica si faptul ca viitorul inca nu e sigur. Oamenii implica o mai mare flexibilitate atat pentru linia de productie cat si in termeni de capacitate.
Si totusi, in Romania se face inca atat de putin si atat de lent pentru infrastructura... Cand vad trenurile lungi pline cu masini cum alearga cu peste suta la ora prin alte parti, chiar mi-e un pic ciuda...