Să presupunem că avem la dispoziţie un bloc lung de gheaţă, ca in figură (A). Acesta este susţinut pe doi suporţi (B). Pe el punem o sârmă subţire, dar rezistentă, pe care o înnodăm la capete şi legăm de ea o greutate mare (W). Plasăm montajul la o temperatură ce nu premite topirea blocului, dar nici nu este foarte scăzută (-1oC).
Avand in vedere ca nu sunt date legate de dimensiunile blocului de gheata si nici de grosimea firului (doar ca e subtire)...
Firul va sectiona gheata si va avansa (in jos). In urma sa, gheata se reface, astfel ca blocul nu se va rupe sau sparge.
Intrebarea e: de ce va sectiona firul gheata? Datorita presiunii exercitate de fir. Fenomenul e identic cu alunecarea patinelor pe gheata. O presiune suficient de mare pe o suprafata mica duce la topirea ghetii in zona respectiva( e o proprietate interesanta a apei de a avea densitate mai mica in stare lichida decat in stare solida). Presiunea duce la schimbare densitatii locale => se schimba starea de agregare => firul taie blocul de gheata.